Musculus Psoas, de ‘Schrikspier’.

Deze spier, de musculus (Latijnse naam voor spier) Psoas, ligt diep in het midden van de buik van middenrif tot aan de bovenbenen. Hij ligt zo diep dat deze spier niet rechtstreeks bereikbaar is maar alleen beïnvloed kan worden middels druk op de omliggende weefsels. De musculus Psoas bestaat uit drie delen; de psoas major, de psoas minor en de musculus iliacus. Meestal wordt hij kortweg de psoas genoemd. De psoas is actief bij staan en zitten en is daardoor meer een houdingsspier dan een bewegingsspier. Verder helpt ons bij het inzetten van de loopbeweging.

De psoas is verbonden met ons reptielenbrein. Dit is het oudste deel van het brein dat onze overlevingsinstincten bestuurt. In geval van gevaar, angst of stress spant de psoas automatisch aan klaar om te vechten, te vluchten of te bevriezen (freeze, fight, flight). Om te kúnnen reageren in zo’n situatie is een vooroverbuiging van de romp nodig. De psoas spant dus aan om deze vooroverbuiging mogelijk te maken.

In de Taoïstische traditie wordt de psoas beschouwd als de ‘Spier van de Ziel’. Hij omgeeft namelijk een belangrijk energie centrum in ons lichaam.

Wij noemen hem ook wel de ‘Schrikspier’.

Elke keer als we schrikken spant de musculus Psoas zich dus aan. Als het spannende moment voorbij is mag deze spier zich weer ontspannen. Bij grotere en/of langduriger lastige of stressvolle momenten blijft deze spier dus ook langer aangespannen. Wanneer hij zich dan weer mág ontspannen is de kans groot dat hij niet meer terug komt naar zijn oorspronkelijke niveau. Hij is blijvend verkrampt.

In de holistische benadering van de mens en van klachten heb je aandacht voor de klacht áchter de klacht. Door aandacht te geven aan de buik kan er gevoeld worden wat daar allemaal ligt opgeslagen aan emoties en aan mogelijke blokkades.  

Er zijn simpele oefeningen om zelf invloed uit te oefenen op de psoas. Je raakt hiermee als het ware de buitenlaag van de spier aan. Doe je deze oefeningen vaker dan geef je op deze wijze de psoas regelmatig het signaal dat hij mag ontspannen en loslaten. En jij krijgt inzicht in de wijze waarop je altijd met angst en stress bent om gegaan en hoe je dat mogelijkerwijs op een andere manier kunt doen.

Door deze spier met diepere druk te behandelen kunnen de vastzittende spanningen makkelijker los komen en langzaam aan oplossen. Dat gaat natuurlijk niet in één keer. Je hebt ze ook niet in één keer opgebouwd. Holistische massagetherapie is hierbij zeer behulpzaam.

Dan is daar nog het middenrif.

Het middenrif is in de behandeling van de psoas belangrijk. Het  middenrif is in feite een heel sterke spier die zorgt dat de borstholte afgescheiden blijft van de buikholte. Het middenrif is betrokken bij de ademhaling. Doordat deze naar beneden getrokken word wordt er lucht door de longen binnen gezogen. Als het middenrif weer ontspant en naar boven beweegt vindt de uitademing plaats.

Stel je eens voor dat je recht op staat, open en vrij, schouders laag. De ademhaling zal zich als vanzelf verdiepen. Je voelt je waarschijnlijk wat ruimer en vrijer worden.                                  

Stel je even voor dat je in elkaar gezakt zit met je bovenlichaam wat voorover gebogen. De ademhaling kán zich niet groot en vrij bewegen. Dus ook jij kunt je maar moeilijk ruim en vrij voelen!  En dat terwijl je het je alleen maar vóórstelt! Hoe zou het zijn als je het ook echt doet!

Daarom wordt bij een holistische massage van de psoas ook de middenrif spier behandeld.

Ook nieuwsgierig geworden naar jouw ‘schrikspier’? Maak een afspraak voor een psoas massage in mijn praktijk voor massagetherapie. www.annekewolters.nl T. 06-45732093

Én doe regelmatig de volgende ontspanningsoefeningen. Want het onderhoud van een ontspannener ‘Spier van de Ziel’ ligt in jouw handen!