Verloop van Conceptie vat en gouverneursvat

Dit mag je met recht een paar apart noemen. Ze zijn namelijk niet gekoppeld aan organen. Ze zijn óók niet gekoppeld aan elkaar. En tóch zijn dit belangrijke meridianen.

Conceptievat

Deze meridiaan loop over de voorzijde van het lichaam. Zij verbindt alle yinmeridianen en vertegenwoordigt de meer materiële structuur, die menselijk leven mogelijk maakt. Denk hierbij aan krachten die gekoppeld zijn aan de bevruchting van de eicel, de groei van de foetus, de geboorte, het groeiproces. Kortom: de ontwikkeling van primaire en secundaire geslachtskenmerken. Daar ontleent zij ook haar naam aan.

Het Conceptievat weerspiegelt wat er gebeurt in buik en bekken, de lendenen, de geslachtsorganen en de huid.

Gouverneursvat

Deze meridiaan loopt over de achterzijde van het lichaam. Zij verbindt alle yangmeridianen en weerspiegelt de meer niet-materiële energie, een manifestatie van de geestelijke krachten van de mens. Deze energiebaan ontleent haar naam aan haar functie: richting geven aan en besturen van het leven, dat vanaf de conceptie in gang is gezet. Een echte Gouverneur zijn.

In oosterse geneeswijzen worden deze meridianen onder meer gebruikt om een gebrek aan energie op te lossen. Als deze twee meridianen goed doorstromen, zit je lekker in je vel, omdat dan de energie in de andere meridianen ongehinderd haar werk kan doen.