Hara bewustwordingsoefening

  1. Hara bewustwordingsoefening

Ga zitten op een stoel of op de grond met rug rechtop en neem drie keer dieper adem dan normaal. Observeer nu je ademhaling. Voel of je adem ook in je buik komt. Je buik zet uit bij de inademing en trekt in als je uitademt. Vindt je het moeilijk dit te voelen leg dan je hand op je buik, zo kun je er beter bijblijven.

Stel je voor dat het onderste deel van je lichaam en je bekken een kom zijn; een mooie, gouden marmeren kom. Maak hem in je verbeelding zoals jij hem hebben wilt.

Stel je voor dat jouw adem als water langs de binnenkant van je lichaam stroomt en onder in de kom terechtkomt; laat de adem dit beeld volgen. Zie hoe de kom langzaam volloopt en dat helder licht de kom en het water dat erin stroomt, verlicht. De kom wordt steeds meer overgoten met licht terwijl hij verder volstroomt.

Laat nu het beeld van de kom langzaam vervagen en concentreer je op de bol van licht in je buik.

Stel je voor dat deze bol van licht bij elke inademing helderder en kleiner wordt. Ga zo door tot je een klein punt van fel wit licht hebt, een handbreedte onder de navel, en blijf deze steeds kleiner en feller maken gedurende de inademingen.

Ontspan dan je aandacht en laat de visualisatie gaan, maar blijf je bewust van je ademhaling en van de plaats in je buik waar het lichtpunt het laatst was. Adem rustig door en breng je aandacht terug naar het huidige moment. Luister naar de geluiden om je heen. Open dan zacht je ogen en laat de omgeving via je ogen toe.

Voel even rustig na wat deze oefening voor je heeft gedaan.