Meditatie ‘Reis door het lichaam’.

Het lichaam als ingang om dieper te ontspannen

Deze meditatie gebruik ik vaak voorafgaand aan een massage. Het is de start om uit je hoofd naar je lichaam te komen. En daar jezelf te ontmoeten.

Deze meditatie oefening wordt ook wel genoemd: reis door je lichaam of bodycheck.

Je gaat uitgebreid aandacht besteden aan je lichaam. Aan wat er voelbaar is. Wellicht kun je spanning opmerken of ontspanning. En dat wat gespannen is kan door de aandacht mogelijk gaan ontspannen. Daar hoef je niets voor te doen. Dat gebeurt vanzelf.

Door regelmatig zo’n ‘reis door je lichaam’ te maken krijg je jouw lichaam steeds beter voelbaar in beeld. Je gaat leren hoe jouw lichaam informatie aan je geeft. Wat haar signalen zijn. Je voelt je steeds meer verbonden met jouw lichaam en komt sneller in een diepere ontspanning.

Deze meditatie kun je het beste zittend op een stoel doen. Niet zo één waarop je bijna op je rug ligt. Liever één waarbij je rechtop zit. Als je ligt op de grond of op je bed is de kans groot dat je in slaap valt terwijl de bedoeling is dat je tot het eind toe aanwezig bent.

Zoek een plek waar je niet gestoord wordt. Zorg dat dit een aangename plek is. Niet te koud, niet te warm zodat je slaperig wordt. Trek je schoenen uit.

Als je deze oefening wat vaker gedaan hebt kun je hem op elk moment toepassen. Waar je ook bent. Zelfs tijdens werk of een vergadering. Neem een paar tellen voor jezelf en reis in een verkorte versie door je lichaam. Geef alle delen van je lichaam 2 tellen aandacht en voel dat je daarna volledig aanwezig kunt zijn.

Alle aandacht die jij voor jouw lichaam hebt is energie. Aandachtige energie. Deze vertaalt zich in het lichaam in de vorm van een gevoel. Prikkeling, tinteling, stroming. Voel eens of je dit kunt ervaren en op welke wijze het zich aan jou voordoet. Voel je nog niets? Dat is ook goed. Soms heeft het wat meer tijd nodig om dit te kunnen voelen. En bedenk dat ‘de wens voor de daad’ uitgaat. Als jij jouw lichaam wilt gaan voelen gá je haar ook voelen.

Cursus Inhoud

Uitklappen
Hoofdstuk inhoud
0% Voltooid 0/1 stappen